Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

KΛΑΙΡΗ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ - «Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ» A΄.

Μαρία Χατζηνικολάου

φιλόλογος

(Φωτογραφία: Αλεξία Φιλίππου)

KΛΑΙΡΗ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ - «Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ»

 

Έφυγε πλήρης ημερών, τα ξημερώματα της 1ης Απριλίου 2021, η «Κυρά της Κύπρου» όπως την απεκάλεσαν Ελλαδίτες πολιτικοί, η Κλαίρη Αγγελίδου. Η ΑΓΑΘΗ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΔΕΣΕΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΜΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΙΚΙΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΣ ΚΥΠΡΟΥ.

Τι ν’ απαριθμήσει κανείς σε λίγες γραμμές απ’ όσα είπε, έγραψε και έπραξε ως πνευματικός άνθρωπος και ενεργός πολιτικός; Ούτε καν τους τίτλους των άρθρων της, των συνεντεύξεων της, των επιστολών, των έργων και των ομιλιών της, στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Την ελληνική παιδεία και τον ελληνικό πολιτισμό υπηρέτησε από κάθε θέση που της εμπιστεύθηκε η Πολιτεία «λόγων τε ρητήρ και έργων πρηκτήρ» κατά τον Όμηρο, ως εκπαιδευτικός, Γυμνασιάρχης, Βουλευτής, Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Πρόεδρος ή Μέλος Επιτροπών, Οργανώσεων, Ιδρυμάτων, Συλλόγων και ως ενεργός πολίτης.

Έφερε σε επαφή την Ελλάδα με την Κύπρο με πολιτιστικό Μνημόνιο αμφίδρομης πορείας. Στην υπογραφή του Μνημονίου στον τομέα της Παιδείας, στις 20 Ιανουαρίου 1997, αναφέρει: «Η ελληνική παιδεία υπήρξε δραστική και μείζων δύναμη του Έθνους και όπλο επιβολής επί των δοκιμασιών και της λήθης. Συνιερουργούσης της Ορθοδοξίας υψωνόταν ως πνευματικός προμαχώνας και κιβωτός των εθνικών παρακαταθηκών μας. Αυτές μας κράτησαν, αφού τις κρατήσαμε».


(συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου