Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

ΙΕΡΑ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΣΙΑΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ 9η ΙΟΥΛΙΟΥ 1821 ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΪΚΩΝ Δ΄.

Μαρία Χατζηνικολάου

φιλόλογος

(Φωτογραφία: Αλεξία Φιλίππου)

Από το 1812 μέχρι σήμερα το ιστορικό αυτό Σχολείο, κάτω από την ιερή σκέπη της Αρχιεπισκοπής, έχει αποτιμηθεί ως ο μέγιστος τροφός και παιδαγωγός της ελληνικής παιδείας και την ορθόδοξης παράδοσης, παραδίδοντας στο νησί 6 γενιές αποφοίτων του. Πρωτοστάτησε στους εθνικούς αγώνες του τόπου, αύξησε τα επίπεδα αυτογνωσίας του κυπριακού ελληνισμού και παρέδωσε στην κοινωνία της νήσου ανθρώπους, που αποτέλεσαν τη μάχιμη δύναμη και τη μαγιά του κυπριακού ελληνισμού. Η πράξη της ίδρυσης της Σχολής αυτής αποτιμάται σήμερα ως το πιο μεγάλο ιστορικό, εκπαιδευτικό και εθνικό κεφάλαιο που κατέθεσε στον τόπο του ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός, ίσως μεγαλύτερο και από την ίδια την εκούσια θυσία της ζωής του.

Γιατί το Παγκύπριο Γυμνάσιο υπήρξε κατά τον ιστορικό έργο μέγα και θαυμαστό μή τῷ χρόνῳ ἐξίτηλο. Φωτεινότατο και χρησιμώτατο τῶν ἔργων. Διετέλεσε ἡ ἀκοίμητος ἑστία τοῡ ἱεροὗ πυρός τῆς ἐθνικῆς παιδείας, ἀέναος πηγή πνευματικῆς ζωῆς, ἀδιάλειπτον ἐργαστήριον μορφώσεως. Ἀνύψωσε τάς γενεάς τῶν Κυπρίων καί δι’ αὐτῶν τήν νῆσον εἰς τό σημερινόν τοῡ πολιτισμοῡ της ἐπίπεδον.

Eίμαστε στα 1818, 3 χρόνια πριν από το μεγάλο του Γενους ξεσηκωμό και ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός ανταλλάσσει τις πρώτες του επιστολές με τους Φιλικούς, που αποτελούν το προοίμιο των τραγικών γεγονότων που ακολούθησαν. Ο νέος σκληρός Τούρκος Κυβερνήτης της Κύπρου Κουτσούκ Μεχμέτ, σε έκθεσή του στην Υψηλή Πύλη, καταγγέλλει τον Αρχιεπίσκοπο, τους Επισκόπους και τους Προκρίτους της Κύπρου ως στασιάζοντες και από φόβο μήπως ξεσηκωθούν διέταξε το γενικό αφοπλισμό του νησιού. Παράλληλα 4.000 Τούρκοι στρατιώτες αποβιβάστηκαν στο νησί από την απέναντι ακτή της Συρίας. Εν τω μεταξύ κάλεσε στο Σεράι του στη Λευκωσία 486 κληρικούς και προκρίτους με την πρόφαση να τους συμβουλευτεί για την κατάσταση. Ανύποπτοι εκείνοι ανταποκρίθηκαν και αμέσως οδηγήθηκαν στη φυλακή.

(συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου