Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

ΙΕΡΑ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΣΙΑΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ 9η ΙΟΥΛΙΟΥ 1821 ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΪΚΩΝ Α΄.

Μαρία Χατζηνικολάου

φιλόλογος

(Φωτογραφία: Αλεξία Φιλίππου)

Εκκλησίας οὐδέν ἴσον. Τείχη και ὅπλα χρόνῳ παλαιοῠται ή δέ Ἐκκλησία οὐδέποτε γηρᾷ. Πολεμουμένη νικᾷ, ἐπιβουλευμένη περιγίγνεται, ὑβριζομένη λαμπροτέρα καθίσταται. Δέχεται τραύματα καί οὐ καταπίπται ὑπό τῶν ἑλκῶν, κλυδωνίζεται ἀλλ οὐ καταποντίζεται. Χειμάζεται, ἀλλά ναυάγιον οὐχ ὑπομένει. Παλαίει ἀλλ οὐχ ἡττᾱται. Πυκτεύει ἀλλ οὐ νικᾱται επισημαίνει ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Η συμβολή της στρατευμένης Εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα στην επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού συλλειτουργούσης της ελληνικής παιδείας μέσα σε ζοφερούς αιώνες δουλειάς ήταν τεράστιας σημασίας και ο ρόλος που έπαιξε στους αιώνες του εθνικού κατατρεγμού δεν έχει συναγωνιστή της αντάξιο. Γι’ αυτό η εθνική πορεία του ελληνισμού της Κύπρου είναι αναπόσπαστα δεμένη με την Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία πήρε στους ώμους της τη βαριά μοίρα της πολυκύμαντης ιστορίας του νησιού μας.

Με την ακαταμάχητη δυναμική της η Εκκλησία κατοχύρωσε διά των αιώνων τη διαχρονική διάσταση της αλήθειας που κήρυξε ο Ευαγγελιστής Ιωάννης Αὕτή ἐστίν ἡ νίκη ἡ νικήσασα τόν κόσμον ἡ πίστος ἡμῶν.

To Έθνος μας δε θα υπήρχε χωρίς της Εκκλησία ή κι αν υπήρχε θα είχε μορφή και ταυτότητα άλλη από τη σημερινή. Γι’ αυτό και η ενίσχυση του ελληνορθόδοξου φρονήματος συνιστά δύναμη πανίσχυρη ενίσχυσης της Πολιτείας μας και το κύριον σημαίνον της εθνικής και φυσικής επιβίωσης του κυπριακού ελληνισμού.

Αναφέρει ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης «Όποιος μιλά για ελληνισμό χωρίς την Ορθοδοξία ματαιοπονεί. Κι όποιος μιλά για Ορδοδοξία χωρίς τον ελληνισμό κάνει κάτι χειρότερο: ασχημονεί».

(συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου