Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, 28 Σεπτεμβρίου 480 π.Χ. Η΄.

Μαρία Χατζηνικολάου

φιλόλογος

(Φωτογραφία: Αλεξία Φιλίππου)

Η μεγαλοφυής τακτική των Ελλήνων είχε νικήσει πια τον περσικό κολοσσό. Οι απώλειες για τους Πέρσες ήταν 200 πλοία και για τους Έλληνες 40. Σε στρατιώτες και ναύτες οι Πέρσες είχαν τρομακτικές απώλειες, διότι οι Ασιάτες δεν ήξεραν να κολυμπούν, ώστε να σωθούν στην ακτή, που κατείχε ο στρατός τους. «Ποτέ άλλοτε σε μια μέρα δεν χάθηκε τόσο μεγάλος αριθμός ανδρών» λέει ο Αισχύλος.

Από τότε οι Πέρσες δεν διανοήθηκαν ότι θα μπορούσαν να υποτάξουν την Ελλάδα. Όσο κι αν τους ήταν αδιανόητο, το πήραν απόφαση ότι ένας μικρός λαός μπόρεσε ν’ αντισταθεί και να νικήσει τη μόνη αυτοκρατορία της εποχής τους και να τους δώσει τέτοια οικτρά ήττα και απώλειες πρωτάκουστες.

Οι Έλληνες, μετά τη δόξα του Μαραθώνα, είχαν τώρα και το θρίαμβο της Σαλαμίνας να τους ανυψώσει το ηθικό τους. Απερίσπαστοι πια από εξωτερικές επιδρομές, επιδόθηκαν στην ανοικοδόμηση των πόλεων τους και στη συμπλήρωση του θαύματος, που λέγεται ελληνικός πολιτισμός, καταθέτοντας την πρόταση για μια ένδοξη ιστορική περίοδο, το χρυσό αιώνα της ιστορίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου