Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, 28 Σεπτεμβρίου 480 π.Χ. «

Μαρία Χατζηνικολάου

φιλόλογος

(Εικόνα: Χριστόδουλου Βασιλειάδη. Σαρκώματα: π. Γαβριήλ Σιόκουρου)

Οὐδέν μεῑζόν ἐστιν ἀνθρώποις ἕλλησι τῆς ἐλευθερίης»
(Ψήφισμα από τη μακρινή Πριήνη, 3ος αι. π.Χ.)

Ο βασιλιάς των Περσών Ξέρξης, ηγέτης της μόνης αυτοκρατορίας της εποχής εκείνης (που εκτεινόταν από την Ινδία μέχρι τη Μεσόγειο και από την Κασπία ως τον Ινδικό Ωκεανό) μετά τη μάχη των Θερμοπυλών και τη θυσία των τριακοσίων του Λεωνίδα, οδήγησε την υπέρογκη ναυτική του δύναμη, από 1200 πλοία και το στρατό του, από 800.000 Πέρσες και μισθοφόρους στρατιώτες, νοτιότερα και αγκυροβόλησε στο Φάληρο.

Η διεισδυτική ευφυΐα και προορατικότητα του Θεμιστοκλή, του ρηξικέλευθου εκείνου Αθηναίου ηγέτη, είχε προΐδει τη νέα σύγκρουση δώδεκα χρόνια νωρίτερα, πριν ακόμα από το θρίαμβο της νίκης των Ελλήνων, στο Μαραθώνα, το 490 π.Χ. και που το τρόπαιο του Μιλτιάδου «οὐκ εἴασεν αὐτόν καθεύδειν».

Γι’ αυτό και παρότρυνε τους Αθηναίους να δημιουργήσουν ναυτική δύναμη, πεπεισμένος για την υπεροχή των Ελλήνων στη θάλασσα. Εύστροφο και κοφτερό μυαλό και με διαίσθηση ισχυρή, πρόβαλε τα πιο κάτω επιχειρήματα, να διεξαχθεί η ναυμαχία με τον περσικό κολοσσό στα στενά της Σαλαμίνας:

1. Αν ναυμαχήσουμε στον Ισθμό, θα συγκρουστούμε σε ανοικτό πέλαγο με λιγότερα πλοία από τους Πέρσες.  Και, αφού χάσουμε τη Σαλαμίνα, την Αίγινα και τα Μέγαρα, θα φέρουμε τους Πέρσες στην Πελοπόννησο.

2. Αν ναυμαχήσουμε στα στενά της Σαλαμίνας, δεν θα λάβουν μέρος τα πολλά πλοία των Περσών και θα είμαστε ίσοι προς ίσους, σε αριθμό πλοίων, οπότε θα κερδίσουμε τη Σαλαμίνα, την Αίγινα και τα Μέγαρα.

3. Ένας χρησμός προφητεύει ότι θα κερδίσουμε τη νίκη με τα ξύλινα τείχη, που είναι τα πολεμικά μας πλοία.

(συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου