Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Οὐκ ἦλθον διακονηθῆναι ἀλλά διακονῆσαι Β΄.

Μαρία Χατζηνικολάου

φιλόλογος

(Σχέδιο: Αλεξία Φιλίππου)

Η ποιότητα της ζωής μας κλονίζεται, ακατάλυτες αξίες δοκιμάζονται σκληρά, η επικοινωνία των ανθρώπων κατάντησε σαν μια μακρινή φωνή, ωσάν να καλεί από μακριά ο ένας τον άλλο.

Ακούστε το γλυκυνλησού: «Υπὁδειγμα γάρ ἔδωκα ὑμῑν ἵνα, καθώς εγώ εποίησα ὑμῑν, και ὑμεῑς ποιῆτε». Μέσα σ’ αυτή την παραζάλη της απατηλής εικόνας, ο Λυτρωτής του κόσμου υψώνει το υπόδειγμα της διακονίας, της υλοποιημένης αγάπης, που σαρκώνεται στην πράξη και πουπαραμένει για όλους μας ο δρόμος της λύσης.

Στο εμπόρευμα της εικόνας, στο σπάσιμο της επικοινωνίας και στο κομμάτιασμα του ανθρώπινου προσώπου, η διακονία γεφυρώνει τα διεστώτα και δείχνει το δρόμο της ευτυχίας και τη γοητεία των ηθικών αξιών, που ενώνει τους ανθρώπους. Ο Μίλτων τυφλός είδε τον Παράδεισο, ο Μπετόβεν κωφός έγραψε την ενάτη συμφωνία, η Έλλεν Κέλλερ κωφάλαλη μας άφησε βιβλία σταθμούς, ο Όμηρος τυφλός ποιητής έγραψε την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

Ο άνθρωπος δεν υπάρχει χωρίς τους άλλους· κι αυτή είναι αλήθεια «κλισέ». Μέσα στη φαντασμαγορία των φωτεινών εικόνων ο άνθρωπος βουβαίνεται και σιωπά. Οι πιο έξυπνοι και ζωντανοί της νεολαίας αρνούνται να παγιδευτούν μέσα σ’ αυτό τον ψεύτικο κόσμο και κυριεύονται από το αμόκ της αυτοκαταστροφής. Οι λιγότερον ζωντανοί καταφεύγουν στο βύθισμα της ψεύτικης ονειρικής ζωής, των παραισθησιογόνων.

(συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου