Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

ΟΙ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Β΄.

Χριστόδουλου Βασιλειάδη

(Φωτογραφία: Αλεξία Φιλίππου)

Κατά τη γέννηση του Κυρίου εμφανίζονται άγγελος Κυρίου στους ποιμένες και τους λέγουν να μη φοβούνται, αλλά το αντίθετο να χαρούν, διότι σήμερα γεννήθηκε για σας Σωτήρας. Και για να γνωρίσουν τον γεννηθέντα Σωτήρα θα βρούν ένα βρέφος με απλά σπάργανα μέσα σε μια φάτνη ζώων. Και ξαφνικά συνενώθηκε με τον άγγελο εκείνο και πλήθος στρατιάς αγγέλων, οι οποίοι δοξολογούσαν τον Θεό, λέγοντας: «δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία»[i]. Οι ποιμένες όταν άκουσαν αυτά που τους είπαν οι άγγελοι έσπευσαν να βρουν το βρέφος.

Μετά από την έλευση των Μάγων στην οικία, όπου διέμενε ο Ιωσήφ, η Μαριάμ και ο Ιησούς, στη Βηθλεέμ[ii], άγγελος Κυρίου πάλιν εμφανίζεται στον Ιωσήφ στο όνειρό του και του λέγει να παραλάβει το παιδί και την μητέρα του[iii], και να φύγουν στην Αίγυπτο, και να μείνουν εκεί μέχρι να του πει ξανά ο άγγελος τι θα κάνει. Ο Ιωσήφ πάλιν σηκώθηκε και πήρε και Μαριάμ και τον βρέφος Ιησού και έφυγαν για την Αίγυπτο[iv]. Αφού πέθανε ο Ηρώδης, εμφανίζεται στο όνειρο του Ιωσήφ άγγελος Κυρίου και του λέγει να επιστρέψει στο Ισραήλ, διότι έχουν πλέον αποθάνει εκείνοι, που ζητούσαν τη ζωή του παιδιού. Αμέσως τότε ο Ιωσήφ υπάκουσε στον άγγελο και έκανε όπως του είπε[v].

Μετά από τους τρεις πειρασμούς, που είχε ο Κύριος στην έρημο, αναφέρουν οι ευαγγελιστές Ματθαίος και Μάρκος ότι ήλθαν άγγελοι κοντά του και τον υπηρετούσαν[vi].

Στην αφήγηση για την θεραπεία του παραλύτου της Βηθεσδά, αναφέρει ο ευαγγελιστής Ιωάννης ότι άγγελος Κυρίου κατέβαινε κατά καιρό στην κολυμβήθρα και τάραζε το νερό. Ο πρώτος λοιπόν, που θα έμπαινε στην κολυμβήθρα γινόταν υγιής, από οποιοδήποτε νόσημα και αν κατείχετο[vii].

Κατά την προσευχή του Κυρίου στη Γεθσημανή, άγγελος Κυρίου εμφανίστηκε στον Κύριο από τον ουρανό, ο οποίος ενίσχυε τις σωματικές Του δυνάμεις, οι οποίες είχαν εξαντληθεί μέχρι λιποθυμίας[viii].

Μετά από την ανάσταση του Κυρίου, την Κυριακή πρωί, άγγελος Κυρίου, αφού κατέβηκε από τον ουρανό και πήγε κοντά στο μνημείο, όπου είχαν θάψει του Ιησού, κύλησε την πέτρα του μνημείου και καθόταν πάνω σ’ αυτήν. Το εξωτερικό σχήμα του αγγέλου και το πρόσωπό του ήταν λαμπρό σαν αστραπή και το φόρεμά του λαμπρό σαν το χιόνι. Λέγει δε στις γυναίκες μυροφόρες: «Μη φοβάστε. Διότι γνωρίζω ότι ζητάτε με πόθο τον Ιησού τον σταυρωμένο. Δεν είναι εδώ, διότι αναστήθηκε, όπως το προείπε. Ελάτε και δέστε τον τόπο, όπου βρισκόταν ο Κύριος. Πηγαίνετε γρήγορα και πέστε στους μαθητές του ότι αναστήθηκε από τους νεκρούς και ότι πηγαίνει πριν από εσάς στην Γαλιλαία. Εκεί θα τον δείτε». Αμέσως οι μυροφόρες έπραξαν όπως τους είπε ο άγγελος[ix]. Εδώ βλέπουμε ότι ο άγγελος Κυρίου δεν εμφανίζεται στο όνειρο, όπως στις περιπτώσεις του Ιωσήφ, αλλά οφθαλμοφανώς, μπροστά στα μάτια των μυροφόρων.

(συνεχίζεται)

[i] Λουκ. β΄, 8-20.

[ii] Χρονικά δεν συμπίπτουν η γέννηση του Κυρίου με την έλευση των μάγων. Οι μάγοι αφού ξεκίνησαν από την Περσία όταν γεννήθηκε ο Ιησούς, έφθασαν στην Βηθλεέμ μετά από δύο χρόνια. Είναι χαρακτηριστική η φράση που αναφέρει ο ευαγγελιστής Ματθαίος «και ελθόντες εις την οικίαν» (Ματθ. β΄, 11.) και όχι στη σπήλαιο όπου γεννήθηκε ο Ιησούς. Περί αυτού βλέπε Επιφανίου Ι. Θεοδωροπούλου (αρχιμ.), Άρθρα-Μελέται-Επιστολαί, τ. Α΄, Αθήνα 1986, σσ. 325-328.

[iii] Είναι χαρακτηριστική η φράση «και την μητέρα αυτού», υποδηλώνοντας ότι ο Ιωσήφ δεν είχε συζυγικές σχέσεις με την Μαριάμ.

[iv] Βλ. Ματθ. β΄, 13-15.

[v] Ματθ. β΄, 19-21.

[vi] Ματθ. δ΄, 11. Μάρ. α΄, 13.

[vii] Βλ. Ιωάν. ε΄, 4.

[viii] Βλ. Λουκ. κβ΄, 43.

[ix] Ματθ. κη΄, 1-8.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου