Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Οι απόστολοι Βαρνάβας και Παύλος στην Κύπρο E΄.

του Χριστόδουλου Βασιλειάδη
(Σκίτσο: Χριστόδουλος Βασιλειάδης)

2. Ο Λευίτης Βαρνάβας

Ο ευαγγελιστής Λουκάς αναφέρει ότι ο Ιωσήφ-Βαρνάβας ήταν «Λευίτης Κύπριος τω γένει». Ως Λευίτης, άνηκε φυσικά στο ιουδαϊκό ιερατείο, και  είχε κτήμα το οποίο πούλησε για τις ανάγκες της πρώτης χριστιανικής κοινότητας των Ιεροσολύμων (Πράξ. δ΄, 37). Ο απόστολος Βαρνάβας, αν και Λευίτης, ήταν Κύπριος τω γένει, δηλαδή καταγόταν από την Κύπρο.

Όταν ο απόστολος Παύλος (Σαύλος) έφθασε στην Ιερουσαλήμ, προσπαθούσε να επικοινωνήσει και να προσκολληθεί στους μαθητές. Όλοι όμως τον φοβόντουσαν, γιατί δεν πίστευαν ότι είναι πράγματι μαθητής του Χριστού. Αλλά ο Βαρνάβας τον πήρε με εμπιστοσύνη, και τον οδήγησε στους αποστόλους. Τότε ο Σαύλος διηγήθηκε σ’ αυτούς πως είδε τον Κύριο στον δρόμο, και του μίλησε, και πως κήρυξε θαρραλέα τον Ιησού Χριστό (Πράξ. θ΄, 26-27). Στο παραπάνω απόσπασμα βλέπουμε ότι η προσπέλαση κάποιου στον στενό κύκλο των δώδεκα μαθητών, που ήσαν η ηγεσία της κοινότητας των Ιεροσολύμων, γινόταν μέσω του αποστόλου Βαρνάβα. Ο  Βαρνάβας αναδείχθηκε μεγάλη μορφή στον αρχέγονο χριστιανισμό, και είχε τη μεγαλύτερη διάκριση και αναγνώριση από τους αποστόλους.

Αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων ότι «εγένετο δε αυτούς ενιαυτόν όλον συναχθήναι εν τη εκκλησία και διδάξαι όχλον ικανόν, χρηματίσαι τε πρώτον εν Αντιόχεια τους μαθητάς Χριστιανούς» Πράξ. ια΄, 26).Για ένα ολόκληρο χρόνο οι δύο απόστολοι Βαρνάβας και Παύλος συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις των πιστών της εκεί Εκκλησίας και δίδασκαν πλήθος πολύ. Εκεί δε στην Αντιόχεια για πρώτη φορά οι μαθητές του Χριστού ονομάστηκαν Χριστιανοί. Η δράση των δύο αποστόλων στην Αντιόχεια για ένα ολόκληρο χρόνο εγκαινίασε μια συστηματική ιεραποστολική δράση στα έθνη. Οι δύο απόστολοι γίνονται σύνδεσμος των εξ εθνών χριστιανών της Αντιόχειας με τους χριστιανούς των Ιεροσολύμων, στην περίπτωση της μεταφοράς της λογίας. Μεταφέρουν το μήνυμα αγάπης των Ελληνιστών χριστιανών προς τους Ιουδαίους χριστιανούς[i].

Ο ευαγγελιστής Λουκάς, ως συγγραφέας του βιβλίου των Πράξεων των Αποστόλων, ονομάζει τον Βαρνάβα μαζί με τον Παύλο «Αποστόλους», λόγω της ιεραποστολικής τους δράσεως προς τα έθνη. Η μοναδική περίπτωση μέσα στο βιβλίο των Πράξεων, που αποδίδεται ο όρος «Απόστολος» και σε άλλους, εκτός από τους δώδεκα, είναι στην περίπτωση του Βαρνάβα και του αποστόλου των εθνών Παύλου.

(συνεχίζεται)

[i] Βλ. όπ.π., σ. 71.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου