Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Οι απόστολοι Βαρνάβας και Παύλος στην Κύπρο Γ΄.

του Χριστόδουλου Βασιλειάδη
(Σκίτσο: Χριστόδουλου Βασιλειάδη)

3. Αντικατάσταση του παλαιού με νέο όνομα

Το παλιό όνομα του Βαρνάβα Ιωσήφ ή Ιωσής χρησιμοποιήθηκε μόνο μια φορά στις Πράξεις των Αποστόλων. Το νέο όνομα Βαρνάβας αντικατέστησε πλήρως το παλαιό, και χρησιμοποιείται πάντοτε από τον Λουκά και τον Παύλο στις επιστολές του. Η χρησιμοποίηση ενός νέου ονόματος, αφού αντικαθίσταται το παλαιό, παρουσιάζεται και σε άλλες περιπτώσεις στην Καινή Διαθήκη[i].

4. Συμμετοχή του κυπριακού στοιχείου στον αρχέγονο χριστιανισμό

Ο απόστολος Βαρνάβας πρέπει να γνώρισε προσωπικά τον Χριστό, και συμμετείχε επίσης στο ιεραποστολικό έργο, το οποίο ανέθεσε στους εβδομήκοντα αποστόλους ο Κύριος, αφού, σύμφωνα με τον Εγκώμιον, υπήρξε ο «πρώτος και έξαρχος και κορυφαίος» των εβδομήκοντα αποστόλων. Επομένως η συμμετοχή του κυπριακού στοιχείου στον αρχέγονο χριστιανισμό χρονολογείται από την εποχή της επί γης παρουσίας του Κυρίου. Ο απόστολος Βαρνάβας συμμετείχε ενεργά στη ζωή της πρώτης χριστιανικής κοινότητας των Ιεροσολύμων, που συγκροτήθηκε κυρίως κατά την ημέρα της Πεντηκοστής[ii]. Οι απόστολοι γνώριζαν πριν από τη μέρα της Πεντηκοστής τον Βαρνάβα, οπότε κατά το χρονικό διάστημα της συνεργασίας του μαζί του διαμόρφωσαν μια συγκεκριμένη γνώμη για το πρόσωπο του αποστόλου, την οποία εξέφρασαν με τον τίτλο «υιός παρακλήσεως».

5. Σύγχυση δύο ονομάτων

Έχει επικρατήσει κάποια σύγχυση μεταξύ των ονομάτων Ιωσήφ-Βαρνάβα και Ιωσήφ-Βαρσαββά· πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά πρόσωπα. Υπάρχει μάλιστα και μια αρχαία παράδοση, κατά την οποία ο Βαρνάβας μπορούσε να ήταν υποψήφιος μεταξύ των δύο, από τους οποίους ο ένας θα αντικαθιστούσε τον Ιούδα.

(συνεχίζεται)

[i] Βλ. όπ.π.

[ii] Βλ. όπ.π., σ. 64.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου