Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

Οι απόστολοι Βαρνάβας και Παύλος στην Κύπρο B΄.

του Χριστόδουλου Βασιλειάδη
(Σκίτσο: Χριστόδουλου Βασιλειάδη)

Το όνομα του  αποστόλου Βαρνάβα

1. Ο ιστορικός και θεολογικός χαρακτήρας της διηγήσεως

Μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι Πράξεις των Αποστόλων δεν είναι ιστορικό βιβλίο. Ο ευαγγελιστής Λουκάς κατ’ αυτούς δεν είναι ιστορικός, αλλά θεολόγος, και υποστηρίζουν πως οι Πράξεις των Αποστόλων είναι επινόηση του ιδίου[i]. Άλλοι θεωρούν ότι ο ευαγγελιστής Λουκάς είναι ιστορικός. Το πρόβλημα αν ο ευαγγελιστής Λουκάς είναι θεολόγος, ιστορικός ή και τα δύο έχει απασχολήσει γενικά την έρευνα πολλών καινοδιαθηκολόγων.

 

2. Το όνομα του Αποστόλου Βαρνάβα

Ο ευαγγελιστής Λουκάς στο δ΄ κεφάλαιο των Πράξεων των Αποστόλων αναφέρει ότι ο απόστολος Βαρνάβας είχε ένα κτήμα, το οποίο επώλησε, και έδωσε, και έδωσε τα χρήματα στους αποστόλους. Μεταφράζει το όνομα Βαρνάβας με το «υιός παρακλήσεως»: Ιωσής δε ο επικληθείς Βαρνάβας υπό των αποστόλων, ο εστί μεθερμηνευόμενον υιός παρακλήσεως, Λευίτης, Κύπριος τω γένει» (Πραξ. δ΄ , 36).

Το όνομα Βαρνάβας είναι αραμαϊκό, και προέρχεται από τη λέξη «Βαρ», που σημαίνει υιός, και τη ρίζα «Νεβουά», από την οποία παράγεται και η λέξη «Νεβί», που σημαίνει προφήτης. Ο ιερός συγγραφέας λοιπόν δεν μετέφρασε κατά λέξη το όνομα Βαρνάβας, αλλά απέδωσε τη θεολογική και ιστορική του σημασία, ότι δηλαδή ο Απόστολος Βαρνάβας είναι υιός παρηγοριάς και ενισχύσεως[ii].

Η ερμηνεία του ονόματος του Βαρνάβα με το «υιός παρακλήσεως» είναι ένας σημιτισμός. Παρόμοιες εκφράσεις υπάρχουν στα ευαγγέλια: «τους υιούς του νυμφώνος» (Λουκ. ε΄ , 34), «υιός ειρήνης» (Λουκ. ι΄, 6), «οι υιοί του αιώνος τούτου» (Λουκ. ιστ΄, 8 και κ΄, 34). Η ερμηνεία του ονόματος Βαρνάβας πιθανόν να καταχωρίστηκε στο κείμενο από τη πηγή του. Το σίγουρο είναι ότι εκφράζει κάποιο, ο οποίος παρακαλεί, και αυτός είναι συνήθως ο προφήτης.

Η προσφορά των χρημάτων για την κάλυψη των αναγκών της πρώτης χριστιανικής Εκκλησίας είναι όντως έργο παρακλήσεως. Επομένως ο ευαγγελιστής Λουκάς, ως συγγραφέας των Πράξεων των Αποστόλων, ορθά απέδωσε την ονομασία Βαρνάβας με το «υιός παρακλήσεως», γιατί πραγματικά εκφράζει το πνευματικό και κοινωνικό έργο του ευαγγελιστή. Τονίζει τέλος το γεγονός της εισόδου του αποστόλου Βαρνάβα στο λειτούργημα του προφήτη και διδασκάλου[iii].

(συνεχίζεται)

[i] Χρήστου Οικονόμου, Οι απαρχές του χριστιανισμού στην Κύπρο, έκδ. Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, Λευκωσία 1991, σ. 57.

[ii] Βλ. όπ.π., σ. 61.

[iii] Βλ. όπ.π., σ. 62.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου