Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Οι απόστολοι Βαρνάβας και Παύλος στην Κύπρο A΄.

του Χριστόδουλου Βασιλειάδη
(Σκίτσο: Χριστόδουλος Βασιλειάδης)

Οι Απόστολοι Βαρνάβας και Παύλος στην Κύπρο

1. Η διήγηση των Πράξεων των Αποστόλων

        Η διήγηση, που αναφέρεται στην έλευση των αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου στην Κύπρο, περιγράφεται στο ΙΓ΄ κεφάλαιο, στίχοι 1-12 των Πράξεων των Αποστόλων. Συγγραφέας του βιβλίου των Πράξεων των Αποστόλων είναι ο απόστολος και ευαγγελιστής Λουκάς, ο συγγραφέας του τρίτου επίσης Ευαγγελίου. Η διήγηση των Πράξεων των Αποστόλων, που αναφέρεται στη μετάβαση των αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου στην Κύπρο, έχει ως εξής:

«1 Ήσαν δε τίνες εν Αντιοχεία κατά την ούσαν εκκλησίαν προφήται και διδάσκαλοι, ο τε Βαρνάβας και Συμεών ο επικαλούμενος Νίγερ, και Λούκιος ο Κυρηναίος, Μαναήν τε Ηρώδου του τετράρχου σύντροφος και Σαύλος.

2 λειτουργούντων δε αυτών τω Κύριω και νηστευόντων είπε το Πνεύμα το Άγιον· αφορίσατε δη μοι τον Βαρνάβαν και τον Σαύλον εις το έργον ο προσκέκλημαι αυτούς.

3 τότε νηστεύσαντες και προσευξάμενοι και επιθέντες αυτοίς τας χείρας απέλυσαν.

4 Ούτοι μεν ουν εκπεμφθέντες υπό του Πνεύματος του Αγίου κατήλθον εις την Σελεύκειαν, εκείθεν τε απέπλευσαν εις την Κύπρον,

5 και γενόμενοι εν Σαλαμίνι κατήγγελλον τον λόγον του Θεού εν ταις συναγωγαίς των Ιουδαίων· είχον δε και Ιωάννην υπηρέτην.

6 Διελθόντες δε την νήσον άχρι Πάφου εύρον τινα μάγον ψευδοπροφήτην Ιουδαίον ω όνομα Βαριησούς,

7 ος ην συν τω ανθυπάτω Σεργίω Παύλω, ανδρί συνετώ. ούτος προσκαλεσάμενος Βαρνάβαν και Σαύλον επεζήτησε ακούσαι τον λόγον του Θεού·

8 ανθίστατο δε αυτοίς Ελύμας ο μάγος – ούτω γαρ μεθερμηνεύεται το όνομα αυτού – ζητών διαστρεψαι τον ανθύπατον από της πίστεως.

9 Σαύλος δε, ο και Παύλος, πλησθείς Πνεύματος Αγίου και ατενίσας προς αυτόν

10 είπε ω πλήρης παντός δόλου και πάσης ραδιουργίας, υιέ διαβόλου, εχθρέ πάσης δικαιοσύνης, ου παύση διαστρέφων τας οδούς Κυρίου τας ευθείας;

11 και νυν ιδού χειρ Κυρίου επί σε, και έση τυφλός μη βλέπω τον ήλιον άχρι καιρού. παραχρήμα δε έπεσε επ’ αυτόν σκότος, και περιάγων εζήτει χειραγωγούς.

12 τότε ιδών ο ανθύπατος το γεγονός επίστευσεν, εκπλησσόμενος επί τη διδαχή του Κυρίου».

(συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου