Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

Οι απόστολοι Βαρνάβας και Παύλος στην Κύπρο Δ΄.

του Χριστόδουλου Βασιλειάδη
(Σκίτσο: Χριστόδουλος Βασιλειάδης)

Η εξέχουσα μορφή του αποστόλου Βαρνάβα

1. Το κύρος και η αίγλη του αποστόλου Βαρνάβα

Ο απόστολος Βαρνάβας υπήρξε εξέχουσα μορφή στον ελληνιστικό χριστιανικό κύκλο των μαθητών, μέχρις ότου αναδειχθεί ο Παύλος και συνεχίσει το έργο της ιεραποστολής στα έθνη. Ο απόστολος Βαρνάβας διατηρεί το κύρος και την αίγλη του ακόμη και κατά τη διάρκεια της κοινής ιεραποστολικής δράσης του Βαρνάβα και Παύλου. Αυτό το βλέπουμε από τα εξής περιστατικά:

α. Ο Κύπριος απόστολος μεσολαβεί, για να παρουσιαστή ο πρώην διώκτης του χριστιανισμού Παύλος στους αποστόλους  (Πράξ. θ΄ , 27).

β. Το όνομα του αποστόλου Βαρνάβα προτάσσει και ακολουθεί το όνομα του Παύλου. Αυτό δείχνει τη διάκριση του Βαρνάβα και την αναγνώριση της προσφοράς του από την πρώτη χριστιανική κοινότητα των Ιεροσολύμων. Ο απόστολος Παύλος δεν είχε να επιδείξει ακόμη ανάλογο έργο.

γ. Στους κατοίκους των Λύστρων προκάλεσε μεγάλη εντύπωση η παρουσία και δράση των δύο ιεραποστόλων στον τόπο τους. Αναφέρεται σχετικά ότι «εκάλουν τε τον Βαρνάβαν Δία, τον δε Παύλον Ερμήν» (Πράξ. ιδ΄ , 12).

δ. Οι απόστολοι Βαρνάβας και Παύλος είχαν κοινό ιεραποστολικό έργο προς τα έθνη. Στις Πράξεις των Αποστόλων προτάσσεται το όνομα του Βαρνάβα και ύστερα του Παύλου, ως απεσταλμένων της αποστολικής συνόδου προς τους εξ εθνών χριστιανούς στην Αντιόχεια. Αναφέρεται σχετικά: «Έδοξεν ημίν γενομένοις ομοθυμαδόν εκλεξαμένοις άνδρας πέμψαι προς υμάς συν τοις αγαπητοίς ημών Βαρνάβα και Παύλω, ανθρώποις παραδεδωκόσι τας ψυχάς αυτών υπέρ του ονόματος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού» (Πραξ. ιε΄, 25-26).

ε. Ακόμη και μετά από τον παροξυσμό και χωρισμό των δύο αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα λόγω του Μάρκου (Πράξ. ιε΄39 ), ο τελευταίος συνεχίζει την ιεραποστολική δράση του παράλληλα και ανεξάρτητα από τον Παύλο[i].

(συνεχίζεται)

[i] Βλ. όπ.π., σ. 66.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου