Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. Α΄.

Χριστόδουλου Βασιλειάδη

(Σκίτσο: Χριστόδουλου Βασιλειάδη)

Η πρώτη χριστιανική κοινότητα

1.Πρώτες μαρτυρίες.

Οι πρώτες μαρτυρίες που έχουμε για τη ζωή και το έργο του Αποστόλου Βαρνάβα, βρίσκονται στο βιβλίο των «Πράξεων Αποστόλων». Πιο συγκεκριμένα στο δ’ κεφάλαιο των Πράξεων αναφέρονται τα εξής: «Ιωσής δε ο επικληθείς Βαρνάβας υπό των αποστόλων, ο εστι μεθερμηνευόμενον υιός παρακλήσεως, Λευίτης, Κύπριος τω γένει, υπάρχοντος αυτώ αγρού, πωλήσας ήνεγκε το χρήμα και έθηκε παρά τους πόδας των αποστόλων»(Πραξ.δ΄, 36-37).

Από αυτό το χωριό συμπεραίνουμε πως το αρχικό όνομα του αποστόλου Βαρνάβα δεν ήταν Βαρνάβας αλλά Ιωσήφ ή Ιωσής, και την αλλαγή του ονόματος προφανώς πρέπει να την έκαναν οι απόστολοι μετά τη βάφτιση του αποστόλου Βαρνάβα.

2.Το όνομα του αποστόλου Βαρνάβα.

Το όνομα Βαρνάβας είναι αραμαϊκό και προέρχεται από τη λέξη Βαρ, που σημαίνει υιός και τη ρίζα Νεβουά, που σημαίνει προφητεία. Από το Νεβουά παράγεται και η λέξη Νεβί, που σημαίνει προφήτης. Έτσι ο απόστολος και ευαγγελιστής Λουκάς δεν μετέφρασε κατά λέξη το όνομα του αποστόλου Βαρνάβα , αλλά μάλλον απέδωσε το έργο, το οποίο επιτελούσε ο απόστολος Βαρνάβας, δηλαδή να παρηγορεί και να παρακαλεί τους πιστούς, δίνοντας τους οικονομική βοήθεια ή βοηθώντας τους διαφορετικά. Γι΄ αυτό και επικλήθηκε από τους αποστόλους «υιός παρακλήσεως».

(συνεχίζεαι)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου