Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

ΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ Α΄.

του Χριστόδουλου Βασιλειάδη
(Σκίτσο: Χριστόδουλου Βασιλειάδη) 

Μέσα στην Καινὴ Διαθήκη υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, στις οποίες οι χριστιανοί διώκονται εξ αιτίας της πίστεώς τους στον Ιησού Χριστό. Πρώτος διωγμός, τον οποίο συναντούμε είναι καταδίωξη του βρέφους Ιησού από τον Ηρώδη και η φυγή στην Αίγυπτο[1].

Ο Κύριος στην επί του Όρους ομιλία μακαρίζει αυτούς, οι οποίοι διώχθηκαν, εξ αιτίας της αρετής και της χριστιανικής τους τελειότητας. Και είναι ευτυχισμένοι αυτοί οι άνθρωποι, διότι είναι δική τους η βασιλεία των ουρανών[2]. Συνεχίζοντας ὁ Κύριος τους μακαρισμούς προς τους δεδιωγμένους, λέγει ότι είναι μακάριοι, όταν τους βρίσουν οι άνθρωποι και τους διώξουν και πουν κάθε είδους κακολογίες και κατηγορίες εναντίον τους, εξ αίτιας της πίστεώς τους προς Αυτόν[3]. Όμως δεν είναι απλά μακάριοι αυτοί που διώκονται, αλλά πρέπει να χαίρονται και να εκδηλώνουν ζωηρά την χαρά τους, διότι η ανταμοιβή τους στους ουρανούς θα είναι μεγάλη. Με αυτό τον τρόπο κατεδίωξαν τους προφήτες, τους οποίους έστειλε ο Θεός, πριν από αυτούς[4]. Ο Κύριος ακόμη προτρέπει τους μαθητές τους να αγαπούν τους εχθρούς τους, να ευλογούν αυτούς που τους καταρώνται, να ευεργετούν εκείνους που τους μισούν και να προσεύχονται για εκείνους, που τους μεταχειρίζονται υβριστικά και περιφρονητικά και τους καταδιώκουν άδικα[5].

(συνεχίζεται)

[1] Ματθ. β΄ 13-18.

[2] «μακάριοι οἱ δεδιωγμένοι ἕνεκεν δικαιοσύνης, ὅτι αὐτῶν ἐστιν ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν». Ματθ. ε΄, 10.

[3] «μακάριοί ἐστε ὅταν ὀνειδίσωσιν ὑμᾶς και διώξωσι καὶ εἴπωσι πᾶν πονηρὸν ῥῆμα καθ’ ὑμῶν ψευδόμενοι ἕνεκεν ἐμοῦ». Ματθ. ε΄, 11.

[4] «χαίρετε καὶ ἀγαλλιάσθε, ὅτι ὁ μισθὸς ὑμῶν πολὺς ἐν τοῖς οὐρανοῖς. οὕτω γὰρ ἐδίωξαν τοὺς προφήτας τοὺς πρὸ ὑμῶν». Ματθ. ε΄, 12.

[5] «Ἐγὼ δὲ λέγω ὑμῖν, ἀγαπᾶτε τοὺς ἐχθροὺς ὑμῶν, εὐλογεῖτε τοὺς καταρωμένους ὑμᾶς, καλῶς ποιεῖτε τοῖς μισοῦσιν ὑμᾶς καὶ προσεύχεσθε ὑπὲρ τῶν ἐπηρεαζόντων ὑμᾶς καὶ διωκόντων ὑμᾶς». Ματθ. ε΄, 44.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου