Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Η Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο χωριό Κυπερούντα Δ΄.

Χριστόδουλου Βασιλειάδη

(Πίνακας: Χριστόδουλου Βασιλειάδη)

Η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού έχει δυτικά και νότια ένα πεζούλι, στο οποίο κάθονται οι πιστοί όταν βγουν από την Θεία Λειτουργία, περιμένοντας να πάρουν τα κόλλυβα και τον ευλογημένο άρτο. Σ’ αυτό το πεζούλι, παλαιότερα, όταν ήταν καλή η μέρα και είχε ήλιο, πήγαιναν πολλές γριές και καθόντουσαν για να μπαλώσουν τα ρούχα τους. Εκεί πήγαιναν και πιο νέες κοπέλες, οι οποίες περνούσαν την βελόνα με την κλωστή, γιατί οι γριές δεν έβλεπαν. Λόγω της φτώχειας δεν μπορούσες να ξεχωρίσεις ποιο ήταν το φόρεμα από τα πολλά μπαλώματα, που υπήρχαν πάνω του.

Επίσης είχε γυναίκες, που είχαν αργαλειό (βούφα) και έπαιρναν τα νήματα στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού καθώς και στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας για να τα προετοιμάσουν για τον αργαλειό.

Κατά τα παλαιότερα τέλος χρόνια ο περίβολος του παρεκκλησιού λειτουργούσε και ως κοιμητήριο κυρίως για αβάφτιστα νήπια και παιδιά. Υπήρχε ξυλοκρέβατο και εκεί γινόντουσαν κατά το πλείστον οι κηδείες.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, εκδ. Φιλόκυπρος, τ. 12.

Gunnis Rupert, Historic Cyprus, a guide to its towns and villages, monasteries and Gastles, Methuen & Co. Ltd London 21947, σσ. 306-307.

Stylianou Andreas and Judith A. Stylianou, The painted churches of Cyprus, treasures of byzantine art, A.G. Leventis Foundation, Nicosia, Cyprus 21997, σσ. 219-222.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου