Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Προτυπώσεις του Σταυρού στην Παλαιά Διαθήκη E

του Χριστόδουλου Βασιλειάδη
(Φωτογραφία: Αλεξία Φιλίππου)

        Κατά την πορεία των ισραηλιτών προς τη γη της επαγγελίας εμφανίζονται δηλητηριώδη φίδια, τα οποία δαγκώνουν τους ισραηλίτες και πολλοί από αυτούς πεθαίνουν. Αυτή ήταν μια τιμωρία του Θεού προς τους αχάριστους ισραηλίτες, οι οποίοι παρόλο ότι ο Θεός τους ευεργέτησε με πολλούς τρόπους, αυτοί με την πρώτη δυσκολία γόγγυζαν κατά του Μωυσή. Μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο, οι ισραηλίτες μετανοούν και προστρέχουν στον Μωυσή. Ο Μωυσής, αφού προσευχήθηκε, παίρνει απότον Θεό την οδηγία να φτιάξει ένα χάλκινο φίδι και να το κρεμάσει σε ένα μεγάλο πάσσαλο, σε ένα τόπο ψηλό. Οποιοδήποτε ισραηλίτη δάγκωναν τα δηλητηριώδη φίδια και ατένιζε στο χάλκινο φίδι θα θεραπεθόταν αμέσως. Το φίδι, το οποίο ύψωσε ο Μωυσής στην έρημο δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένας μυστικός τύπος του Χριστού, ο οποίος υψώθηκε πάνω στο ξύλο του σταυρού. Ο ίδιος ο Ιησούς, μιλώντας στο Νικόδημο για τον συσχετισμό του φιδιού, που ύψωσε ο Μωυσής στην έρημο και της υψώσεως του Κυρίου πάνω στον σταυρό λέγει τα ακόλουθα: «και καθώς Μωυσής ύψωσε τον όφιν εν τη ερήμω, ούτως υψωθήναι δει τον υιόν του ανθρώπου, ίνα πας ο πιστεύων εις αυτόν μη απόληται, αλλ’ έχει ζωήν αιώνιον»[1].

Είναι πολλές οι προτυπώσεις του σταυρού στην Παλαιά Διαθήκη[2]. Στο άρθρο αυτό προσπαθήσαμε δειγματοληπτικά να σημειώσουμε μερικές από αυτές τις περιπτώσεις.



[1] Ιω, γ΄, 14-15.

[2] Βλ. το πρωτευαγγέλιο, η θυσία του Ισαάκ, το φυτό σαβέκ, το στήριγμα του Ιακώβ, η σταυροειδής φάλαγγα, η ράβδος η βλαστήσασα και πολλά άλλα γεγονότα, τα οποία προτυπώνουν το σημείο του σταυρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου