Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

ΟΔΥΝΗΡΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΜΑΥΡΩΝ ΕΠΕΤΕΙΩΝ ΤΟΥ 1974. ΣΤ΄.

Μαρία Χατζηνικολάου

φιλόλογος

(Φωτογραφία: Αλεξία Φιλίππου)

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που για 3.000 και πλέον χρόνια η Κύπρος γνώρισε συμφορές από σωρεία αδίστακτων κατακτητών των τριών Ηπείρων. Ασσύριοι, Αιγύπτιοι, Πέρσες, Ρωμαίοι, Ναΐτες, Φράγκοι, Ενετοί, Τούρκοι, Άγγλοι είναι ένας μακρύς κατάλογος κατακτητών που διαδοχικά μας κατέλαβαν, ενώ άλλοι έμποροι, ληστές και άρπαγες ζητούσαν στο νησί μας διεξόδους και διόδια.

 

Και δεν είναι από την άλλη μεριά τυχαίο ότι οι πανίσχυρες αυτοκρατορίες που μας κατάκτησαν διαλύθηκαν εις τα εξ ων συνετέθηκαν, ενώ εμείς επιβιώσαμε Έλληνες άφθαρτοι μέσα στους αιώνες χωρίς ηττοπάθεια και μοιρολατρία και κατά κανόνα έξω από την ελληνική επικράτεια με τα πανίσχυρα όπλα της φυλής, την ελληνική παιδεία και την ορθόδοξη παράδοση.

 

Αν δεν είχαμε την πίστη θα είχαμε αποστασιοποιηθεί. Αν δεν είχαμε την αντοχή θα είχαμε χαθεί κι αν δεν είχαμε την αγωνιστικότητα η Ιστορία θα μας είχε απορρίψει στα περιθώρια. Χάρη στην αταλάντευτη προσήλωσή μας στις ελληνικές μας ρίζες κατορθώσαμε να συνεχίζουμε σήμερα να γράφουμε Ιστορία οι ίδιοι εμείς οι απόγονοι εκείνων των Ελλήνων που κατοίκησαν το νησί μας πριν 3,000 στις αμμουδιές της Σαλαμίνας, πιστοί σ’ ένα ομηρικό χρέος.

(Συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου