Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

ΟΔΥΝΗΡΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΜΑΥΡΩΝ ΕΠΕΤΕΙΩΝ ΤΟΥ 1974. Γ΄.

Μαρία Χατζηνικολάου

φιλόλογος

(Φωτογραφία: Αλεξία Φιλίππου)

Όταν, το 1967 ανατράπηκε η νόμιμη Κυβέρνηση στην Ελλάδα και επιβλήθηκε Δικτατορία, η επταετής θητεία μιας χούφτας ανθρώπων, που σφετερίστηκαν την εξουσία, ήταν η διαρκής προσπάθεια να υπονομεύσουν και ν’ ανατρέψουν τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου.

 

Από την άλλη η Τουρκία έθετε από το 1955 επεκτατικούς στόχους, μεθόδευε την εφαρμογή τους και περίμενε τα δικά μας σφάλματα. Η πρώτη ενέργεια των Συνταγματαρχών της Δικτατορίας ήταν να αποσύρουν από το νησί την ελληνική μεραρχία, που μας προστάτευε. Από τότε τα σχέδια των Τούρκων διευκολύνθηκαν σε αφάνταστο βαθμό. Ακολούθησε ο διχασμός του εσωτερικού μας μετώπου και ο αδερφοκτόνος σπαραγμός με την υποκίνηση Ελλαδιτών αξιωματικών, οργάνων της Χούντας, που στελέχωναν την εθνική φρουρά και από τότε η καταστροφή ολοένα κάλπαζε.

 

Η Κυπριακή Δημοκρατία περνούσε τις κρισιμότερες ώρες της. Το έγκλημα ολοκληρώθηκε με την πράξη εκείνη, που κανένας νουνεχής και σώφρονας Έλληνας της Κύπρου δε θα διανοείτο ποτέ του. Πως Ελλαδίτες Συνταγματάρχες θα διενεργούσαν σε βάρος της Κύπρου πραξικόπημα, που θα άνοιγε στην Τουρκία το δρόμο της εισβολής. Όμως, στις 15 Ιουλίου 1974, η Κυπριακή Δημοκρατία δε δολοφονήθηκε και η Κύπρος επιβίωσε μέσα στη φοβερή τραγωδία της επανακατάκτησής της από την Τουρκία για δεύτερη φορά. Η Δικτατορία έπεσε κάτω από το βάρος της εθνικής προδοσίας, που η ίδια προκάλεσε. Η συνθήκη εγγύησης της Βρετανίας-Τουρκίας-Ελλάδας λειτούργησε μέσω του εγκληματικού πραξικοπήματος όχι για να στηρίξει, αλλά για ν’ ανατρέψει το συνταγματικό καθεστώς του 1960. Κι έτσι με την πρόφασή της ότι θα προστάτευε τους Τουρκοκυπρίους και με το δικαίωμα που της παραχωρούσαν οι συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο. Η καταστροφή ολοκληρώθηκε: 40% του κυπριακού εδάφους υπό τουρκική κατοχή και 200 χιλ. πρόσφυγες με άμεση την απειλή να νομιμοποιηθεί η διχοτόμηση.

(συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου