Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023

Είναι οι προγαμιαίες σχέσεις πορνεία; Α΄.

του π. Επιφανίου Θεοδωροπούλου

          Υπάρχουν πολλοί, ενίοτε και καθηγητές Θεολόγοι (και όχι μόνο Γυμνασίου ή Λυκείου) που διδάσκουν μια πολύ «βολική» και «έξυπνη» θεωρία:  Ότι πορνεία είναι μόνο η σαρκική ικανοποίηση που γίνεται έξω από το γάμο με πόρνες και με χρήματα (δηλαδή με πληρωμή).  Ενώ όπου υπάρχει αγάπη, όπου υπάρχει ψυχική επαφή, εκεί δεν έχουμε πορνεία.  Συνεπώς, ένα ζευγάρι νέων που αγαπιούνται και η σαρκική σχέση του αποτελεί «ολοκλήρωση της αγάπης τους», δεν είναι πορνεία και άρα δεν κάνουν αμαρτία!  Το Ευαγγέλιο μόνο την πορνεία και τη μοιχεία απαγορεύει.  Δεν απαγορεύει την «ολοκλήρωση της αγάπης» ενός ζευγαριού!

          Βέβαια η λέξη «πορνεία» στην κυριολεξία σημαίνει  την ικανοποίηση των σαρκικών ορέξεων με χρήματα, αφού στην αρχαιότητα ασκούσαν το «επάγγελμα» αυτό γυναίκες αγορασμένες, δηλαδή δούλες.

          Όμως εκτός από την κύρια σημασία της λέξης πορνεία, είχε ανέκαθεν και τη σημασία της σαρκικής σχέσεως δύο ετερόφυλων προσώπων, χωρίς να υπάρχει χρηματική δοσοληψία.

Μια είναι η νόμιμη συζυγία ανδρός και γυναικός, αυτή που γίνεται με την ευλογία του Μυστηρίου του γάμου.  Κάθε πράξη που γίνεται έξω από το Μυστήριο του γάμου χαρακτηρίζεται ως πορνεία ή μοιχεία και καμιά διάκριση δεν γίνεται αν συμβαίνει με αμοιβή ή εξ αγάπης.

          Πουθενά στην Αγία Γραφή δεν δικαιώνονται οι προγαμιαίες σχέσεις εφ’ όσον γίνονται μεταξύ δύο προσώπων που αγαπιούνται.  Και πουθενά στην Αγία Γραφή δεν θα βρούμε αμνήστευση των σχέσεων αυτών, επειδή απουσιάζει η πληρωμή και γίνεται επίκληση του ερωτικού αισθήματος.

(συνεχίζεται)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου