Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ (Διδακτορική Διατριβή) «ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ» ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Α ΤΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΥ «Βυζαντινής Μουσικής Χορδής» ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ Α΄.

Μαρία Χατζηνικολάου

Φιλόλογος

(Σχέδιο: Χριστόδουλος Βασιλειάδης)

          Η διδακτορική αυτή διατριβή, μια καλαίσθητη και άρτια έκδοση του εκδοτικού οίκου «ΑΓΙΑ ΤΑΪΣΙΑ» Λευκωσία 2020, αποτελείται από 268 σελίδες κειμένου, διαιρενένου σε έξι κεφάλαια, με πίνακα ονομάτων και πραγμάτων, με έγγραφα και φωτογραφία του Οικονόμου Χαραλάμπους και με πλούσια βιβλιογραφία από 13 σελίδες.

          Στην εισαγωγή (σελ. 29-33) γίνεται αναφορά στο πρόσωπο του Οικονόμου Χαραλάμπους, ενός αφανούς ιεροψάλτη και μουσικολόγου, του τέλους του 19ου αι. και αρχών του 20ου αι., που ήταν βαθύς γνώστης της θεωρίας της ψαλτικής τέχνης και που εφημέρευε στην Πάφο. Καταφερόταν εναντίον εκείνων που ακολουθούσαν το Σακελλαρίδειο σύστημα προτείνοντας επάνοδο στην παραδοσιακή ψαλτική τέχνη, θεωρώντας ότι η τριφωνία δεν αντιπροσωπεύει το γνήσιο βυζαντινό ύφος.

          Στο Α΄ κεφάλαιο (σελ. 35-43) γίνεται ιστορική αναδρομή της ψαλτικής τέχνης στην Κύπρο, κατά το 19ο και 20ο αι., καθώς και μια περιγραφή του θεωρητικού του.

          Στο Β΄ κεφάλαιο (σελ. 45-61) σκιαγραφείται η προσωπογραφία του Οικονόμου Χαραλάμπους. Καταγράφονται τα γενικά βιογραφικά στοιχεία του εν λόγω μελοποιού, η σχέση του με την ψαλτική τέχνη και η ενασχόλησή του, ως αρθρογράφου, στην εφημερίδα «Πάφος».

          Στο Γ΄ κεφάλαιο (σελ. 63-82) παρουσιάζονται γενικά θεωρητικά θέματα περί της ψαλτικής τέχνης. Περί της ορθογραφίας των μουσικών χαρακτήρων της βυζαντινής μουσικής, περί συμφωνιών και συνηχήσεως κ.α.

          Στο Δ΄ κεφάλαιο (σελ. 83-104) αναγράφονται κριτικές εν εκτάσει, περί της Οκταηχίας και Ψαλτικής, του Οικονόμου Χαραλάμπους.

          Στο Ε΄ κεφάλαιο (σελ. 105-114) σχολιάζονται στοιχεία μορφολογίας.

          Στο ΣΤ΄ κεφάλαιο (σελ. 115-161) παρουσιάζονται οι γενικές περί μελοποιΐας απόψεις του Οικονόμου και η Νεκρώσιμος Ακολουθία. Στο τέλος αναλύονται μουσικά έργα του μελοποιού. Στο Παράρτημα παρατίθενται κάποιες κλίμακες στους διάφορους ήχους.

(συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου