Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

ΟΙ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Γ΄.

του Χριστόδουλου Βασιλειάδη
(Πίνακας: Χριστόδουλου Βασιλειάδη)

Κατά τη γέννηση του Κυρίου εμφανίζονται άγγελος Κυρίου στους ποιμένες και τους λέγουν να μη φοβούνται, αλλά το αντίθετο να χαρούν, διότι σήμερα γεννήθηκε για σας Σωτήρας. Και για να γνωρίσουν τον γεννηθέντα Σωτήρα θα βρούν ένα βρέφος με απλά σπάργανα μέσα σε μια φάτνη ζώων. Και ξαφνικά συνενώθηκε με τον άγγελο εκείνο και πλήθος στρατιάς αγγέλων, οι οποίοι δοξολογούσαν τον Θεό, λέγοντας: «δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία»[i]. Οι ποιμένες όταν άκουσαν αυτά που τους είπαν οι άγγελοι έσπευσαν να βρουν το βρέφος.

Μετά από την έλευση των Μάγων στην οικία, όπου διέμενε ο Ιωσήφ, η Μαριάμ και ο Ιησούς, στη Βηθλεέμ[ii], άγγελος Κυρίου πάλιν εμφανίζεται στον Ιωσήφ στο όνειρό του και του λέγει να παραλάβει το παιδί και την μητέρα του[iii], και να φύγουν στην Αίγυπτο, και να μείνουν εκεί μέχρι να του πει ξανά ο άγγελος τι θα κάνει. Ο Ιωσήφ πάλιν σηκώθηκε και πήρε και Μαριάμ και τον βρέφος Ιησού και έφυγαν για την Αίγυπτο[iv]. Αφού πέθανε ο Ηρώδης, εμφανίζεται στο όνειρο του Ιωσήφ άγγελος Κυρίου και του λέγει να επιστρέψει στο Ισραήλ, διότι έχουν πλέον αποθάνει εκείνοι, που ζητούσαν τη ζωή του παιδιού. Αμέσως τότε ο Ιωσήφ υπάκουσε στον άγγελο και έκανε όπως του είπε[v].

(συνεχίζεται)

[i] Λουκ. β΄, 8-20.

[ii] Χρονικά δεν συμπίπτουν η γέννηση του Κυρίου με την έλευση των μάγων. Οι μάγοι αφού ξεκίνησαν από την Περσία όταν γεννήθηκε ο Ιησούς, έφθασαν στην Βηθλεέμ μετά από δύο χρόνια. Είναι χαρακτηριστική η φράση που αναφέρει ο ευαγγελιστής Ματθαίος «και ελθόντες εις την οικίαν» (Ματθ. β΄, 11.) και όχι στη σπήλαιο όπου γεννήθηκε ο Ιησούς. Περί αυτού βλέπε Επιφανίου Ι. Θεοδωροπούλου (αρχιμ.), Άρθρα-Μελέται-Επιστολαί, τ. Α΄, Αθήνα 1986, σσ. 325-328.

[iii] Είναι χαρακτηριστική η φράση «και την μητέρα αυτού», υποδηλώνοντας ότι ο Ιωσήφ δεν είχε συζυγικές σχέσεις με την Μαριάμ.

[iv] Βλ. Ματθ. β΄, 13-15.

[v] Ματθ. β΄, 19-21.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου