Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΤΣΗΣ Ο ΑΕΤΟΣ ΤΟΥ ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟΥ Z΄.

Μαρία Χατζηνικολάου

φιλόλογος

(Πίνακας: Χριστόδουλου Βασιλειάδη)

Κι η λευτεριά, η λευτεριά ως το θάνατο η λευτεριά ως τα ύψη «βρήκε στον Κυριάκο Μάτση καινούρια χέρια, πόδια, μάτια, αίμα και λαλιά να ξαναστυλωθεί στα μαρμαρένια αλώνια και να ριχτεί του χάρου με την αγιοσύνη του ήρωα».

Σήμερα εξηκοστή τέταρτη χρονιά από την άμωμη θυσία διαλεγόμαστε μαζί του και με τη βαριά υποθήκη του:

«Ότι η ζωή πρέπει να τελειώνει για την ελευθερία ή με την ελευθερία». Με τη θυσία του εξουθένωσε τους υβριστές της εθνικής μας αξιοπρέπειας, γιατί γνώριζε ότι «ουδέν γλύκιον πατρίδος» και ότι «ηδύ και τίμιον το υπέρ πατρίδος θνήσκειν».

Από τη σημερινή μνημόσυνη γιορτή του Σταυραετού του Πενταδάκτυλου παίρνουμε τα αντίβαρα να σταθμίσουμε το βαρύ μας χρέος. Η σκυτάλη του Αγώνα πέρασε σε μας κι εμείς ανηφορίζουμε το δρόμο, που περπάτησε για αιώνες ο λαός μας, ενωμένος και ομόθυμος. Τότε θα δικαιωθεί η θυσία του Κυριάκου Μάτση, όταν ακολουθήσουμε «τον τραχύν της αρετής οίμον», και ν’ ανανάψουμε τις δάδες, να ξεδιπλωθούν οι σημαίες μας, που υποστάληκαν από τους άρπαγες της γης μας. Ο Ελληνισμός της Κύπρου δε θα χαθεί. Η Κύπρος θα ζήσει. Κι ο κατακτητής θα φύγει όπως έφυγαν και τόσοι άλλοι βέβηλοι της ιερής γης των πατέρων μας. Ο Κυριάκος Μάτσης κρατεί στα στιβαρά του χέρια αναμμένο τον πυρσό της λευτεριάς μας και ατενίζει το σταυρωμένο Πενταδάκτυλο με επιτακτική ματιά και με απόφαση. Η απόφαση είναι για μας.

Δεύτε λάβωμεν φως ελληνικό απ’ αυτόν που δόξασε την Κύπρο. Να κρατηθούμε στις επάλξεις, με στόχο την απελευθέρωση της σκλαβωμένης γης μας και την αποκατάσταση της ελληνικής και χριστιανικής φυσιογνωμίας του νησιού μας στον αλυσοδεμένο Πενταδάκτυλο: Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΤΣΗΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου