Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ - ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΑΣΑ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ - ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΡΙΑΛ Γ΄.

Μαρία Χατζηνικολάου

φιλόλογος

(Πίνακας: Χριστόδουλου Βασιλειάδη)

Με έντονες στιγμές αγωνίας παρακολουθεί ο θεατής το κατάντημα του μικρασιατικού ελληνισμού που έχει χάσει την ελευθερία του.  Ο ελληνισμός αιμορροεί και η ανάρρωση είναι μακροχρόνια.

Όμως ο χριστιανισμός δεν προσφέρει μόνο αγάπη και καλοσύνη στους συνειδητούς πιστούς, αλλά και δημιουργεί ήρωες.  Τέτοιες πνευματικές ευκαιρίες κάνουν τον σύγχρονο άνθρωπο ν’ αποβάλει για λίγο το άγχος της εποχής και να οδηγηθεί σ’ ένα ανώτερο κύκλο συναισθημάτων, αφήνοντας πίσω του κάθε εφήμερη ανάμνηση.

Έργο θαρραλέο με πνευματική δύναμη και εσωτερική αρχοντιά.  Λιτό μεγαλείο με επιβλητικότητα, με μια εξαιρετική φωτογραφία, ένα σενάριο που ακολουθεί το στόχο του χωρίς παρεκκλίσεις.

Οι ηθοποιοί παίζουν με την ίδια δύναμη και σφρίγος από την αρχή ως το τέλος.  Η πλοκή είναι δεμένη, προσφέροντας έργο αξιώσεων.  Καμιά μιζέρια, καμιά ανατροπή της τύχης δεν μπορούν να κηλιδώσουν τη δύναμη της τρυφερότητας και της αγάπης, της τίμιας και ηθικής αγάπης, πάνω στην οποία ξεκουράζεται η ψυχή του ανθρώπου.

Γιατί άραγε τα σημερινά σκευάσματα εξυπηρετούν μόνο τα χαμηλά ένστικτα του ανθρώπου; Σήμερα ο θεατής εξουθενώνεται βλέποντας το τσαλάκωμα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

(συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου