Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΤΣΗΣ Ο ΑΕΤΟΣ ΤΟΥ ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟΥ Δ΄.

Μαρία Χατζηνικολάου

φιλόλογος

(Πίνακας: Χριστόδουλου Βασιλειάδη)

Για την Κύπρο γεννήθηκε ο Κυριάκος Μάτσης, την Κύπρο αγάπησε πιστά και λάτρεψε βαθιά.  «Θα έλθει κάποτε η ώρα της δράσεως. Τίποτε δεν κερδίζεται χωρίς θυσίες και η ελευθερία χωρίς αίμα» γράφει κάπου.

Εντρύφησε με περισσή σπουδή στους μεγάλους σταθμούς της ελληνικής Ιστορίας και στις μεγάλες μορφές των αγώνων του Έθνους και θαύμαζε τους θρύλους των Ελλήνων πολεμάρχων. Τα τελευταία Χριστουγεννα της ζωής του έγραφε στους γέροντες γονείς του «Αλήθεια πόσο πεθύμησα τη γλυκειά ζεστασιά της νηστίας μας, εκεί στην τόσο γνώριμη γωνιά του σπιτιού μας. Ναι σ’ εκείνη τη γωνιά,  τις χειμωνιάτικες μέρες διαβάζαμε - θυμάστε - για τους θρύλους των Ελλήνων πολεμάρχων, που δε δίσταζαν ν’ αποδυθούν στους πιο σκληρούς αγώνες, για να χαρίσουν τη λευτεριά στον τόπο που γεννήθηκαν.»

Η συμμετοχή του Κυριάκου Μάτση στον Αγώνα της ΕΟΚΑ ήταν πράξη συνειδητή, συνυφασμένη με τη γνήσια θρησκευτικότητά του, την ελληνική παιδεία και την αρετή του. Γι’ αυτό κι όταν μετά από τη φρίκη των βασανιστηρίων στα Κρατητήρια Ομορφίτας, το 1956, τον επισκέφτηκε ο ίδιος ο Στρατάρχης Χάρντιγκ και του πρόσφερε ένα υπέρογκο χρηματικό ποσό, 500,000 λίρες, για να προδώσει τα μυστικά του Αγώνα και τον τόπο που βρισκόταν ο Διγενής, ο Κυριάκος Μάτσης απάντησε σαν γνήσιος Έλληνας, «Εξοχώτατε, ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα αλλά περί αρετής».

(συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου