Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ A΄.

του Χριστόδουλου Βασιλειάδη
(Φωτογραφία: Αλεξία Φιλίππου)

Το Άγιο Πνεύμα είναι το τρίτο Πρόσωπο της Μίας και αδιαιρέτου Αγίας Τριάδας, το οποίο εκπορεύεται από τον Πατέρα.Η Μακεδονική αίρεση, που πίστευε ότι το Άγιο Πνεύμα δεν είναι το τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, καταδικάστηκε από την Β΄Οικουμενική Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη και διατυπώθηκαν τα τελευταία πέντε άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως.

Το Άγιο Πνεύμα είναι εκείνο που μίλησε μέσα από τους προφήτες. Ο Γιος και Λόγος του Θεού σαρκώθηκε και ενανθρώπησε από Άγιο Πνεύμα και από την Παρθένο Μαρία. Όταν ο Κύριος επρόκειτο να βαπτιστεί από τον Ιωάννη τον πρόδρομο στον Ιορδάνη ποταμό «είδε το Πνεύμα του Θεού να κατεβαίνει σαν περιστέρι και να έρχεται πάνω σ΄αυτόν».

«..Η φύση του Πνεύματος που δεν αλλάζει και δεν μπορεί κάποιος να τη δει δεν άλλαξε στο είδος του περιστεριού, για να φανερωθεί, αλλά έτσι θέλησε να δει την ωραιότητα του ο Ιωάννης... Ώστε η θέλησε του Πνεύματος μρταποιήθηκε σε μορφή».

Ο Ιησούς Χριστός δέκα μέρες μετά την Ανάληψή Του στους Ουρανούς, κοντά στον Πατέρα, στέλλει το Άγιο Πνεύμα στους μαθητές Του, που ήταν συγκεντρωμένοι στο ίδιο μέρος. «και εφάνησαν σ΄αυτούς να μοιράζονται γλώσσες σα φωτιά, και κάθισαν πάνω από τον καθένα απ΄αυτούς».

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς Θεσσαλονίκης (14 αι.) ένας από τους πιο μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας μας λέει σ΄ένα λόγο του τα πιο κάτω:»... Αλλά για ποιό λόγο (το Άγιο Πνεύμα) φανερώθηκε με το σχήμα των γλωσσών; Για να δείξει ότι έχει την ίδια φύση με το Λόγο του Θεού. Επειδή δεν είναι τίποτα περισσότερο δεμένο με κάτι άλλο απ΄ότι η γλώσσα με το λόγο. Για να δείξει, επίσης, μαζί και το χάρισμα της διδασκαλίας. Διότι αυτός που διδάσκει τα λόγια του Χριστού έχει ανάγκη από γλώσσα γεμάτη χαρίσματα.

Περιοδικόν Ο ΛΟΓΟΣ (Τεύχος 17, 6-19 ΙΟΥΝΙΟΥ 1993)

(συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου