Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ (Διδακτορική Διατριβή) «ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ» ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΥ «Βυζαντινής Μουσικής Χορδής» ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ΣΤ΄.

Μαρία Χατζηνικολάου

φιλόλογος

(Σχέδιο: Χριστόδουλου Βασιλειάδη)

        Στην ομηρική Κύπρο, την παραδοσιακά μουσικόφιλη ήταν ανεπτυγμένη «η Λυδία Αρμονία» και οι «Έλυμοι Αυλοί». Στα βυζαντινά χρόνια αναπτύχθηκε στο νησί μας η βυζαντινή μουσική και μετά τη μικρασιατική καταστροφή επικράτησε το σεμνό πατριαρχικό ύφος, ώστε να διεκδικούμε σήμερα σημαντική θέση ανά το πανελλήνιο για την αυθεντικότητα της βυζαντινής μας μουσικής παράδοσης. Ήδη η ουνέσκο έχει εντάξει στην άϋλη πολιτιστική κληρονομιά της τη βυζαντινή μουσική.

Η Βυζαντινή Μουσική είναι μονοφωνική και κατ’ εξοχήν φωνητική, οπότε αποκρούεται η χρήση μουσικών οργάνων, γι’ αυτό το σημαντικότερό της στοιχείο είναι ο λόγος. Όργανό είναι μόνο η φωνή. Είναι θρησκευτική μουσική με θεολογικό περιεχόμενο, καθώς και με΄σο μόρφωσης των πιστών με διδακτικό χαρακτήρα. Έχει ευγένεια, βάθος, εσωτερικότητα, μεγαλοπρέπεια με μυσταγωγικό πνευματικό χαρακτήρα, δοξαστική αλλά και προσευχητική.

Συγχαίρουμε θερμά τον κ. Χριστόδουλο Βασιλειάδη για το διδακτορικό αυτό πόνημα, το οποίο ανασύρει από την ιστορική μνήμη το εξαίρετο αυτό μοναδικό έργο του Οικονόμου Χαραλάμπους, συμβάλλοντας έτσι στην κατίσχυση και την επιβεβαίωση του αξιώματος ότι το νησί μας διατήρησε την αυθεντικότητα και γνησιότητα της βυζαντινής μουσικής παράδοσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου