Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ (Διδακτορική Διατριβή) «ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ» ΜΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΥ «Βυζαντινής Μουσικής Χορδής» ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ Β΄.

Μαρία Χατζηνικολάου

φιλόλογος

(Σχέδιο: Χριστόδουλου Βασιλειάδη)

        Στο Α΄ κεφάλαιο (σελ. 35-43) γίνεται ιστορική αναδρομή της ψαλτικής τέχνης στην Κύπρο, κατά το 19ο και 20ο αι., καθώς και μια περιγραφή του θεωρητικού του.

        Στο Β΄ κεφάλαιο (σελ. 45-61) σκιαγραφείται η προσωπογραφία του Οικονόμου Χαραλάμπους. Καταγράφονται τα γενικά βιογραφικά στοιχεία του εν λόγω μελοποιού, η σχέση του με την ψαλτική τέχνη και η ενασχόλησή του, ως αρθρογράφου, στην εφημερίδα «Πάφος».

        Στο Γ΄ κεφάλαιο (σελ. 63-82) παρουσιάζονται γενικά θεωρητικά θέματα περί της ψαλτικής τέχνης. Περί της ορθογραφίας των μουσικών χαρακτήρων της βυζαντινής μουσικής, περί συμφωνιών και συνηχήσεως κ.α.

        Στο Δ΄ κεφάλαιο (σελ. 83-104) αναγράφονται κριτικές εν εκτάσει, περί της Οκταηχίας και Ψαλτικής, του Οικονόμου Χαραλάμπους.

        Στο Ε΄ κεφάλαιο (σελ. 105-114) σχολιάζονται στοιχεία μορφολογίας.

        Στο ΣΤ΄ κεφάλαιο (σελ. 115-161) παρουσιάζονται οι γενικές περί μελοποιΐας απόψεις του Οικονόμου και η Νεκρώσιμος Ακολουθία. Στο τέλος αναλύονται μουσικά έργα του μελοποιού. Στο Παράρτημα παρατίθενται κάποιες κλίμακες στους διάφορους ήχους.

(συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου