Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΖΩΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΚΡΩΣΙΜΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΚE΄.

του Άριστου Θουκυδίδη
Χημικού, M.Th.
(Σχέδιο: Αλεξία Φιλίππου)

Στο δεύτερο κεφάλαιο προσεγγίζεται η ζωή του ανθρώπου πέραν του τάφου. Εξετάζεται κατ΄αρχάς η διάλυση του ανθρώπινου σώματος, πώς δικαιολογείται ο σεβασμός και η τιμή προς αυτό και γιατί τιμούμε και προσκυνούμε τα λείψανα των οσίων και αγίων. Στη συνέχεια προσεγγίζεται το θέμα της κατάστασης της ψυχής μετά θάνατο. Πού πάει, πού ευρίσκεται, ποιά η σχέση της με τις άλλες ψυχές των κεκοιμημένων και ακόμα ποιά επικοινωνία μπορεί να έχει με τους εν ζωή ανθρώπους. Εξετάζεται ακόμα και το θέμα του τελωνισμού των ψυχών,  όπως το ερμηνεύει η πατερική σοφία και εμπειρία.

     Εξετάζεται ακολούθως,  το πώς μπορεί η στρατευόμενη Εκκλησία να βοηθήσει τους κεκοιμημένους αδελφούς με τις προσευχές και τα μνημόσυνα, από πότε καθιερώθησαν και ποιά η ωφέλειά τους για τους κεκοιμημένους και ποιές άλλες ενέργειες λατρευτικές και μη, των ζώντων, τους βοηθούν.

     Στο   τέλος γίνεται προσπάθεια προσέγγισης των θεμάτων της ανάστασης των νεκρών, της κατάστασης των σωμάτων που θα αναστηθούν, το πώς θα ενωθούν με τις ψυχές τους και βέβαια γίνεται αναφορά στη Δευτέρα παρουσία του Κυρίου και την καθολική κρίση. Παράλληλα γίνεται αναφορά στην αιώνια Κόλαση και τον Παράδεισο, όπως και στη συντέλεια και ανακαίνιση του κόσμου.

      Τέλος παραθέτουμε τα Συμπεράσματα που πηγάζουν απο την όλη εργασία.

(συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου