Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Κινηματογραφική ταινία ΝΩΕ (NOAH)

Ψες πήγαμε με τον εξάδελφό μου, ο οποίος ήλθε από την Αμερική, στον κινηματογράφο και είδαμε το έργο «Νώε». Αναμέναμε ότι τουλάχιστο θα βλέπαμε κάποια στοιχεία αληθείας, σύμφωνα με το κείμενο της Παλαιάς Διαθήκης. Όμως μας απογοήτευσε φρικτά. Το μόνο αληθινό και σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη στοιχείο ήταν τα ονόματα του Νώε και των παιδιών των, Σημ, Χαμ και Ιάφεθ. Όλα τα άλλα ήταν ένα φρικτό μυθιστόρημα και μια διαστροφή της αλήθειας!
Όχι απλά ήταν ένα φρικτό μυθιστόρημα, αλλά ο σεναριογράφος προσπάθησε να δείξει ότι διάβολος είναι φίλος του ανθρώπου και ότι βοήθησε το Νώε να φτιάξει την κιβωτό!
Παράλληλα υπήρχαν και πάμπολλα στοιχεία, που δεν απηχούσαν την πραγματικότητα. Ο Νώε διατάζεται από τον Θεό να σκοτώσει τις δύο κόρες του γιου του, αλλά αυτός δεν το κάνει. Το μετανιώνει αργότερα ότι παράκουσε την εντολή του Θεού. Ακόμη σώζονται μόνο τα παιδιά του Νώε και η μια του νύμφη. Τα άλλα δύο παιδιά δεν έχουν νύμφες. Όμως αυτό είναι διαστροφή της πραγματικότητας. Στον κατακλυσμό σώζονται τόσο ο Νώε και η σύζυγός του όσο και τα παιδιά του με τις νύμφες του. Ο Νώε πολεμά και νικά αν κατάλαβα καλά τον Κάιν. Κάποιος άλλος, μάλλον ο Κάιν μπαίνει και αυτός στην κιβωτό και τελικά τον σκοτώνει ο Νώε. Τα δύο παιδιά του Νώε ζητούν σύζυγο αλλά αυτός αρνείται. Οι υπόλοιποι άνθρωποι αντί να περιγελούν τον Νώε, όπως γράφει η Παλαιά Διαθήκη, προσπαθούν να σωθούν αλλά ο Νώε αρνείται να τους σώσει και πολεμά να μη μπουν και αυτοί στην κιβωτό. Διώχνουν τους άλλους ανθρώπους από την κιβωτό τα τέρατα, δηλαδή ο διάβολος. Και πάρα πολλά άλλα ψέματα και διαστροφή της αλήθειας.
Θα ήταν ευχής έργο αν κάποια άτομα ή οργανισμοί χρηματοδοτούσαν την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, των οποίων τα θέματα να αντλούνται από την Αγία Γραφή και την παράδοση της Εκκλησίας μας. Μια αξιέπαινη προσπάθεια έκανε πριν χρόνια ο κύριος κύπριος την καταγωγή κύριος Χατζηιωάννου και είναι προς τιμή του. Αναμένουμε και άλλες προσπάθειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου