Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

ΠΕΡΙ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

Χριστόδουλου Βασιλειάδη
Διδάκτορος Θεολογίας - Μουσικού

Τα τελευταία χρόνια το επίπεδο της Κρατικής Ορχήστρας Κύπρου έχει ανεβεί σε αξιοζήλευτα επίπεδα και όντως ήταν αναγκαία η μετονομασία της σε Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.
Όμως με λύπη μας παρατηρούνται κάποια έκτροπα κατά τη διάρκεια των συναυλιών, για τα οποία κανείς δεν λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα. Πρώτο έκτροπο είναι ότι μερικά άτομα από το ακροατήριο αφήνουν ανοικτά τα κινητά τους τηλέφωνα και κατά την διάρκεια της συναυλίας ταυτόχρονα με τη κλασσική μουσική ακούς και το κινητό τηλέφωνο. Αυτό σε άλλες χώρες είναι επιεικώς απαράδεκτο. Γιατί στην μικρή Κύπρο να μη λαμβάνεται υπόψη; Παλαιότερα σε κάποιες συναυλίες προτού αρχίσει η συναυλία ακουγόταν ηχητικό μήνυμα, το οποίο παρακαλούσε τους ακροατές να σβήσουν τα κινητά τους. Τουλάχιστο στις τελευταίες συναυλίες δεν έχω ακούσει τέτοιο ηχητικό μήνυμα.
Δεύτερο έκτροπο είναι ότι πολλά άτομα από το ακροατήριο δεν έχουν εκπαιδευτεί ότι στα ενδιάμεσα μέρη ενός κοντσέρτου, μιας συμφωνίας, ενός συμφωνικού ποιήματος, μιας σονάτας, μιας σουίτας κλπ. δεν πρέπει να χειροκροτούμε. Και γι’ αυτό ακούς μερικούς μη εκπαιδευμένους στην ακρόαση της κλασσικής μουσικής να χειροκροτούν ενδιάμεσα των κινήσεων. Αυτό το κακό συνήθειο πρέπει να σταματήσει, διότι αφενός μεν δημιουργείται χασμωδία κατά την ώρα της συναυλίας και αφετέρου διακωμωδούμαστε και ενώπιον ανθρώπων, οι οποιοί μας θεωρούν μη μορφωμένους στο άκουσμα της κλασσικής μουσικής.
Αυτά τα ολίγα προς βελτίωση σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα των συνθηκών κάτω από τις οποίες διοργανώνεται μια συναυλία κλασσικής μουσικής.

1 σχόλιο:

  1. Μας "θεωρούν μη μορφωμένους στο άκουσμα της κλασσικής μουσικής"; Δηλαδή δεν είμαστε; Απλά μας θεωρούν; Μακάρι να ήταν έτσι!!!

    Χάρηκα όμως να διαπιστώσω ότι το επίπεδο της Κρατικής ορχήστρας ανέβηκε όπως αναφέρεις σε αξιοζήλευτα επιπεδα ώστε να γίνει αναγκαία η μετονομασία της σε Συμφωνική ορχήστρα!

    Είθε να ακούμε πάντοτε τα ίδια ωραία πράγματα για την πατρίδα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή