Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. Β΄.

Χριστόδουλου Βασιλειάδη

(Σκίτσο: Χριστόδουλου Βασιλειάδη)

3. Η πώληση του αγρού.

Ο Ιωσής, λοιπόν, ο οποίος ονομάστηκε από τους  αποστόλους Βαρνάβας, που στα Ελληνικά σημαίνει υιός παρηγοριάς και ενισχύσεως, και ο οποίος ήταν Λευίτης, γεννηθείς στην Κύπρο, είχε ένα αγρό. Φαίνεται, ότι ο απόστολος Βαρνάβας ήταν πλούσιος. Αφού επώλησε τον αγρό, του οποίου ήταν ιδιοκτήτης, έφερε το εισπραχθέν ποσόν, και το τοποθέτησε μπροστά στα πόδια των αποστόλων για το κοινό ταμείο της Εκκλησίας. Από το γεγονός ότι στις Πράξεις των Αποστόλων μόνο η πράξη του αποστόλου Βαρνάβα μνημονεύεται, συμπεραίνουμε ότι αυτός μαζί με τη συγγενή του Μαρία, μητέρα του ανεψιού του Μάρκου, πρωτοστάτησε στην οργάνωση  του κοινοτικού βίου της πρώτης Εκκλησίας.

Με αυτή του την πράξη ακόμη ο απόστολος Βαρνάβας δείχνει αφ’ενός  μεν την αφιλοχρηματία του, αφ’ ετέρου δε την αγάπη του προς τους πτωχούς. Επίσης φαίνεται, ότι ο ιερός ευαγγελιστής και συγγραφέας των Πράξεων των Αποστόλων θέλει να προβάλει το παράδειγμα του αποστόλου Βαρνάβα προς μίμηση, και να το αντιδιαστείλει με το αμέσως επόμενο παράδειγμα του Ανανία και της Σαπφείρας.    

Ο απόστολος Βαρνάβας ήταν, όπως αναφέρουν οι Πράξεις των Αποστόλων, Λευίτης, Κύπριος την καταγωγή, πράγμα το οποίο αντίκριζε τη χριστιανική θρησκεία. Θα ήταν πολύ δύσκολο για ένα ιουδαϊκής καταγωγής χριστιανό, όπως ήταν ο απόστολος Πέτρος, να αντιληφθεί πλήρως το οικουμενικό πνεύμα του Χριστιανισμού.

(συνεχίζεται)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου