Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

ΟΙ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Γ

του Χριστόδουλου Βασιλειάδη
(Φωτογραφία: Αλεξία Φιλίππου)

Μετά από την έλευση των Μάγων στην οικία, όπου διέμενε ο Ιωσήφ, η Μαριάμ και ο Ιησούς, στη Βηθλεέμ[i], άγγελος Κυρίου πάλιν εμφανίζεται στον Ιωσήφ στο όνειρό του και του λέγει να παραλάβει το παιδί και την μητέρα του[ii], και να φύγουν στην Αίγυπτο, και να μείνουν εκεί μέχρι να του πει ξανά ο άγγελος τι θα κάνει. Ο Ιωσήφ πάλιν σηκώθηκε και πήρε και Μαριάμ και τον βρέφος Ιησού και έφυγαν για την Αίγυπτο[iii]. Αφού πέθανε ο Ηρώδης, εμφανίζεται στο όνειρο του Ιωσήφ άγγελος Κυρίου και του λέγει να επιστρέψει στο Ισραήλ, διότι έχουν πλέον αποθάνει εκείνοι, που ζητούσαν τη ζωή του παιδιού. Αμέσως τότε ο Ιωσήφ υπάκουσε στον άγγελο και έκανε όπως του είπε[iv].

Μετά από τους τρεις πειρασμούς, που είχε ο Κύριος στην έρημο, αναφέρουν οι ευαγγελιστές Ματθαίος και Μάρκος ότι ήλθαν άγγελοι κοντά του και τον υπηρετούσαν[v].

Στην αφήγηση για την θεραπεία του παραλύτου της Βηθεσδά, αναφέρει ο ευαγγελιστής Ιωάννης ότι άγγελος Κυρίου κατέβαινε κατά καιρό στην κολυμβήθρα και τάραζε το νερό. Ο πρώτος λοιπόν, που θα έμπαινε στην κολυμβήθρα γινόταν υγιής, από οποιοδήποτε νόσημα και αν κατείχετο[vi].

(συνεχίζεται)

[i] Χρονικά δεν συμπίπτουν η γέννηση του Κυρίου με την έλευση των μάγων. Οι μάγοι αφού ξεκίνησαν από την Περσία όταν γεννήθηκε ο Ιησούς, έφθασαν στην Βηθλεέμ μετά από δύο χρόνια. Είναι χαρακτηριστική η φράση που αναφέρει ο ευαγγελιστής Ματθαίος «και ελθόντες εις την οικίαν» (Ματθ. β΄, 11.) και όχι στη σπήλαιο όπου γεννήθηκε ο Ιησούς. Περί αυτού βλέπε Επιφανίου Ι. Θεοδωροπούλου (αρχιμ.), Άρθρα-Μελέται-Επιστολαί, τ. Α΄, Αθήνα 1986, σσ. 325-328.

[ii] Είναι χαρακτηριστική η φράση «και την μητέρα αυτού», υποδηλώνοντας ότι ο Ιωσήφ δεν είχε συζυγικές σχέσεις με την Μαριάμ.

[iii] Βλ. Ματθ. β΄, 13-15.

[iv] Ματθ. β΄, 19-21.

[v] Ματθ. δ΄, 11. Μάρ. α΄, 13.

[vi] Βλ. Ιωάν. ε΄, 4.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου